انتخاب دهانشویه مناسب

مقالات نانوسیل

 انتخاب دهانشویه مناسب
امروزه در بازار مصرف، انواع مختلفی از دهانشویه ها عرضه می گردند که مصرف آنها، عمدتا موجب ایجاد بوی خوش و احساسی دلپذیر در دهان می گردند اما این لزوماً به آن معنا نیست که می توانند در دراز مدت سلامت و بهداشت دهان و دندان مصرف کننده را تامین کنند. اگر متوجه اهمیت استفاده روزمره از دهانشویه شده اید و قصد دارید تا آنرا به مجموعه محصولات بهداشت دهان و دندان خود اضافه کنید، لازم است تا در خصوص عملکرد دهانشویه ها اطلاعاتی داشته باشید. یک دهانشویه مناسب و موثر، ضمن داشتن طعم و مزه خوشایند و ایجاد حس خنکی و تازگی در دهان، باید به منظور ترغیب هر چه بیشتر مصرف کننده به ادامه مصرف، دارای ویژگی های زیر باشد:

1- مانع از تکثیر باکتری های غیر هوازی موثر در ایجاد بیماری های پریودنتال گردد
2- کنترل کننده پلاک های دندانی باشد
3- سبب ترمیم التهابات و زخم ها و اولسرهای دهانی گردد

نکات قابل توجه در انتخاب و استفاده از دهانشویه مناسب:

الکل: الکل جزء مواد تشکیل دهنده بسیاری از دهانشویه ها می باشد که در صورت بلع مقدار زیادی از آن (چه عامداً و چه سهواً) می تواند مشکل زا باشد. با توجه به اینکه استفاده کنندگان دهان شویه در هر خانواده در گروه های سنی متفاوتی (خردسال، بزرگسال و سالمند) قرار دارند، بهتر است از انواع فاقد الکل استفاده گردد. همچنین افرادی که اعتیاد به الکل دارند و در حال ترک می باشند بهتر است جهت پیشگیری از اثرات سوء ناشی از مصرف دهانشویه های حاوی الکل از انواع دهانشویه های فاقد الکل استفاده نمایند.

حساسیت: افراد با لثه حساس، نسبت به بعضی از مواد تشکیل دهنده دهانشویه ها حساسیت نشان می دهند. همچنین بعضی افرادی که که بطور معمول لثه حساسی ندارند، ممکن است در پروسه درمان دندانپزشکی بطور موقت دچارعارضه لثه حساس شوند که در این صورت بهتر است از دهانشویه هایی استفاده نمایند که اولاً حاوی الکل نبوده و ثانیاً دارای مواد ترمیم کننده باشد.

کنترل پلاک دندانی: اگر به دنبال دهانشویه ای هستید که علاوه بر از بین بردن بوی بد دهان از تجمع پلاکهای دندانی نیز جلوگیری کند، بهتر است از دهانشویه هایی استفاده نمایید که حاوی مواد از بین برنده پلاک دندانی می باشد. در سال 2010 میلادی اداره غذا و داروی ایالات متحده آمریکا به تعدادی از شرکتهای معروف تولید کننده دهانشویه هشدار داد تا از درج مواردی که محصولات تولیدی آنها فاقد آن خصوصیات می باشند و سبب گمراهی مصرف کنندگان می گردد خودداری نمایند. این مورد بیشتر شامل محصولاتی می گردید که حاوی سدیم فلوراید بودند. اگرچه این ماده تاثیر بسزائی در مقاوت دندانها در برابر پوسیدگی ایفا می نماید اما نقشی در برطرف نمودن پلاکهای دندانی و یا پیشگیری از بیماریهای لثه ندارد.

فلوراید: فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که در پوسته زمین وجود دارد و در طبیعت نیز به وفور یافت می شود، اغلب به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندان و مقاوم سازی آنها فلوراید به طرق مختلف از قبیل اضافه نمودن آن به آب آشامیدنی و یا استفاده از خمیر دندانها و دهانشویه های حاوی فلوراید مقدار مورد نیاز بدن تامین می گردد. فلوراید از طریق تجمع در بزاق و پلاکهای دندانی سبب افزایش روند دوباره معدنی شدن (Remineralization) مینا می گردد. فلوراید، دندانها را در مقابل اسید تولید شده توسط نوع خاصی از باکتریهای تولید کننده اسید (باکتریهای کاریوژنیک) که مسئول ایجاد پوسیدگی دندانها نیز می باشند، محافظت می نماید.